De Fortuna stadions – Fortuna Supporters collectief (2024)

HOME IS WHERE THE HEART IS!!

Als je het heden goed wil snappen ontkom je niet aan een korte maar buitengewoon boeiende terugblik. Het huidige Fortuna stadion heeft namelijk een bijzonder rijke historie!!

De Stadions van Fortuna Sittard
( klik op de naam voor meer informatie en foto’s )

Maurits Stadion
(1949-1970)
De Baandert
(1964-2000)
Wagner & Partners
(2000-2009)
Fortuna Sittard Stadion
(2009-nu)

Het Maurits stadion : Fortuna ’54
Op maandagavond 26 juli 1954 was het sportpark in Geleen spaarzaam verlicht. De activiteit die er plaatsvond, de eerste betaald-voetbaltraining in Nederland, was clandestien. De selectie van Fortuna ’54 trainde onder leiding van de Hongaar Joszef Vereb. De toegangspoort tot het park was gesloten. Niemand kon erin en pottenkijkers waren niet gewenst. De KNVB was namelijk tegen betaling in het voetbal en overtreders konden rekenen op lange schorsingen.

De Fortuna stadions – Fortuna Supporters collectief (1)

De oprichter van Fortuna ’54 was de zakenman Egidius ‘Gied’ Joosten. Op 12 maart 1953 zat Gied Joosten op de tribune in Parijs voor een wedstrijd tussen in het buitenland spelende profs en het Franse nationale elftal. De opbrengst was bestemd voor het Rampenfonds voor het door watersnood getroffen Zeeland. Het Nederlandse gelegenheidselftal won met 2-1. Joosten sloot zich aan bij de Nederlandse Beroepsvoetbalbond en werd voorzitter. Hij stimuleerde de oprichting van semi-profslubs. Huub Adriaans, de Fortuna ’54-manager, slaagde erin om een aansprekend elftal op de been te brengen. Bekende namen uit die tijd zijn Frans de Munck, Cor van der Hart en Faas Wilkes. In de tussentijd groeide Geleen door de staatsmijn Maurits.

Elke zondag was Joosten en zijn familie te vinden op de tribunes van Fortuna ’54. Als het team niet goed presteerde kon je hem horen bulderen in de kleedkamers. In 1957 werd Fortuna ’54 kandidaat voor de landstitel maar eindigde als 2de. Ook in de daarop volgende jaren kon deze titel niet binnengehaald worden. In het seizoen 59-60 ontsnapte het sterrenelftal zelfs ternauwernood aan degradatie. Het bedrijf van Joosten, Vascomij NV boekte in haar beginjaren 1958 grote winsten. De neergang in 1968 had grote gevolgen voor Fortuna ’54. In dat jaar eindigde Fortuna ’54 op de voorlaatste plaats en Sittardia op de laatste. Een aantal weken hierna werd bekend gemaakt dat de twee clubs gingen fuseren. In 1971 ging de hoofdtribune van het Mauritsstadion volledig in vlammen op en de ooit zo beroemde voetbaltempel verdween.

De oude Baandert: Sittard
De gemeente besloot begin jaren zestig om op het onderkomen van Sittardia, het hart van de wijk, een kerk te bouwen. Sittardia verhuisde naar het braakliggende terrein tussen de Baandert en Stadbroek.De oude Baandert lag niet ver van de Sittardse markt en lag in het verlengde van het steegje tussen de kerk en Schtad Zitterd. Hier staat nu een kerk. De oude Baandert had zowaar een kleine overdekte zittribune, op die plek zaten de notabelen van Sittard. Voor de rest louter en alleen staantribunes. Grote betonnen platen. Aan de bovenkant een houten rugleuning, van veiligheid had men nog geen kaas gegeten in die tijd. Als klein menneke was je verzekerd van een plek voor de reclame borden. Je kon de spelers als het ware ruiken en aanraken. De tribunes werden bevolkt door mannen in grauwe donkere kostuums. Bijna allemaal droegen ze petten of hoeden. Alleen op de zittribune ontwaarde je zo nu en dan een krijtstreepje. Vrouwen in het stadion waren zo wie zo taboe. Het warmlopen voor de wedstrijd gebeurde niet in het stadion maar op een aparte plek achter het doel aan de overkant. Uit de speakers klonk vrijwel onafgebroken de mars Koning Voetbal en heel af en toe het wonderschone Zitterd Allein van Jo Erens.

De Fortuna stadions – Fortuna Supporters collectief (2)

De nieuwe Baandert: Sittard
In 1964 wordt het nieuwe stadion geopend. Na deze opening zal het stadion 25 jaar dienst doen als het huis van Fortuna en het tweede ’thoes’ van vele tienduizenden fans. De Baandert is voor vele huidige Fortunafans het stadion waarin zij vele avonturen hebben mogen meemaken. Natuurlijk waren daar de talrijke promoties, de spannende derby’s tegen Mvv, VVV en Roda, de absolute uitverkochte toppers tegen Ajax, Feyenoord en Psv en in de midden jaren tachtig het toetje: 3 europese topduels!

De Baandert was in de jaren zeventig/tachtig een typisch Nederlands stadion met veel onoverdekte staanplaatsen. (20.000). Langs de lange zijde ontstond begin jaren tachtig het zogenaamde fanatieke vak. Vakje K was in die tijd “the place to be”. Het staanvak was altijd uitverkocht en tegen Everton kwam hier de enige “striker” (naaktloper) uit de historie van Fortuna vandaan. Later werd vak-noord de thuisbasis van Fortuna’s meest fanatieke supporters. Achter de goal was het, in het stewardloze tijdperk, altijd bijzonder sfeervol! Midden jaren negentig scheidde de huidige CFS zich af van Noord. Men wilde een eigen vak hebben. Vakje Oost (het voormalige vakje K) werd weer in ere hersteld. Op het einde van de vorige eeuw diende de club en de gemeente een keuze te maken: het oud stadion wederom duur renoveren of een nieuw stadion bouwen. In de tijd dat vele subtoppers over gingen naar multifunctionele grote stadions besloot ook Fortuna de sprong te wagen. Hiermee was Fortuna de eerste Limburgse profclub die de stap waagde. Met een prachtig afscheid kreeg het stadion wat het verdiende. In onze harten zal de Baandert echter altijd een plaatsje hebben.

De Fortuna stadions – Fortuna Supporters collectief (3) De Fortuna stadions – Fortuna Supporters collectief (4)

Het Wagner & Partner stadion
De ligging van het nieuwe Fortuna stadion is altijd omstreden geweest. Het stadion ligt op 4 a 5 km van de stadskern af en is daardoor niet langer meer te voet bereikbaar. Ook het ‘wijkgevoel’ ontbreekt. Voor fans zeer jammer. Elke econoom of vooruitdenkend raadslid zal echter bevestigen dat de ligging vanuit politiek en economisch oogpunt ideaal is. Het ligt aan de grote randwegen van de nieuwe Stad Sittard-Geleen, het heeft een goede verbinding met de verkeersslagader van Limburg, de A2. Er zijn verder vele mogelijkheden om het stadion en de omgeving modern in te richten en last but not least, het stadion ligt precies op het virtuele centrum van de nieuwe stad. Het is zowel vanuit historisch als cultureel perspectief dus datgene wat Sittard en Geleen met elkaar verbindt: Fortuna Sittard.

Het stadion werd in 2000 in gebruik genomen. Het was toen ‘bijna’ af. Het bijna bleek achteraf toch nog een behoorlijke kluif te zijn. Door de half afgewerkte betonachtige constructie in combinatie met de zandbak erom heen kreeg het nieuwe stadion al vrij snel een slechte naam. Dit ook tot groot verdriet van veel supporters. Het onbegrip over het vertrek vanuit de gezellige ‘Baandert’ werd nog eens bevestigd door de slechte sportieve resultaten die er in het nieuwe stadion werden behaald. Een aantal fanatieke supporters besloten niet bij de pakken neer te zitten en versierden de tribunes met mooie graffitis en met vele geel-groene clubkleuren. Het beton gevoel werd daardoor zeker minder, maar feit blijft dat de buitenkant er gewoon tot aan de komst van Citta Plaza/Fitland niet uitzag.

De Fortuna stadions – Fortuna Supporters collectief (5)

Citta Plaza, Trendwork Arena en Fortuna Sittardstadion
Vanaf 2013 begint de omgeving eindelijkwat kleur te krijgen. Door functies te bundelen ontstaat er een groot sport centrum waar het goed vertoeven is en waar voor ieder wat wils te vinden is. In die groene zone is ruimte voor sportvelden, maar ook voor wandel-, fiets- en ruiterpaden. Een vloeiende overgang van sport naar ontspanning en rust. De afbouw van het huidige stadion, de opwaardering tot een centrum waar dag en nacht bedrijvigheid en activiteiten zijn en het combineren van uiteenlopende functies is een architectonische uitdaging van formaat. Met de komst van winkels en restaurants en enkele andere bewoners begint het stadion vanaf2017 ookaan de buitenkant meerbravour te krijgen. Er is echternog een weg te gaan.

De Fortuna stadions – Fortuna Supporters collectief (2024)
Top Articles
Latest Posts
Recommended Articles
Article information

Author: Otha Schamberger

Last Updated:

Views: 5629

Rating: 4.4 / 5 (75 voted)

Reviews: 90% of readers found this page helpful

Author information

Name: Otha Schamberger

Birthday: 1999-08-15

Address: Suite 490 606 Hammes Ferry, Carterhaven, IL 62290

Phone: +8557035444877

Job: Forward IT Agent

Hobby: Fishing, Flying, Jewelry making, Digital arts, Sand art, Parkour, tabletop games

Introduction: My name is Otha Schamberger, I am a vast, good, healthy, cheerful, energetic, gorgeous, magnificent person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.